Н

ruseПРОЕКТ „ЗЕМЯТА Е ДОМЪТ НИ“ СТАРТИРА ЗА ДЕЦАТА НА РУСЕ ПРЕЗ ЮЛИ

Сдружение „Диалог 2017“ и Образователен център „Диалог“ стартират проект „Земята е домът ни“, който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух" с подкрепата на Фондация „Еконт“. В продължение на една седмица, в периода от 9 до 13 юли, 40 деца от Русе ще имат възможност да се включат в научни работилнички с екологична насоченост. По-късно те самите ще станат активисти по каузите на проекта.

Идеята е да се привлекат деца от различни възрасти към идеята да живеем разумно на Земята, която е наш дом. За целта са поканени като ментори учени, изследователи, обществени личности, млади хора, които ще покажат как науката може да бъде любопитна, приложна, достъпна и как тя служи, за да бъдат хората полезни на природата.

Съпричастни към идеята са инж. Йордан Йорданов – командир на Българската полярна база в Антарктида, който освен, че ще запознае децата с начина на живот в базата, с енергийните източници и логистиката, с редките видове и с екологичните проблеми, които са видни и на Ледения континент, е подготвил и изненада, чрез която участниците ще може да се пренесат на Антарктида виртуално.

Спелеологът Теодор Кисимов, известен като българина, поставил рекорд за България като достига 2 145 метра в най-дълбоката пещера в света Крубер-Вороня в Абхазия и остава там 12 дни, е вторият ментор, който ще работи с децата. Той ще презентира своите пътешествия към върховете или под земята и ще прикани младежите да се запознаят с екологичните каузи, в които самият той вярва.

Третият ментор е Весела Михова, университетски преподавател, който в свободното си време се посвещава на екологични мисии. Пещерняк, алпинист, тя заедно със семейството си, работи по различни проекти с екологична насоченост, занимава се с компостиране, български биохрани и има опит в работа с младежи.

Описаните дейности се осъществяват с любезното съдействие на РБ „Л. Каравелов“.

След първите три дни, които ще преминат в срещи с посочените ментори, следват работа с учителите от Образователен център „Диалог“. Гергана Кръстева е физик и математик и в нейните ателиета децата ще се запознаят с източници на енергия и ще експериментират или играят с приложни игри, свързани с енергии и физични закони.

С Даниела Станева, обучител по развитие на критическото мислене, децата ще се подготвят върху техники за креативно мислене с цел по-късно да отстояват свои научни тези или изобретения. Най-малките участници ще изработват приложни модели.

Последните два дни по проекта, разделени в отбори, участниците ще работят с Елица Цанкова, студент по биология и екология от Хумболт университет в Берлин, и Нели Маркова, студент по Мениджмънт на качеството и метрология и участник в Клуб по роботика към Русенския университет. Целта на занятията тук са да се играят игри, в които децата ще бъдат поставени в ситуации на екологични катастрофи, и влизайки в роли, ще предлагат концепции за справяне с проблемите в глобален план. В тези игри те ще подготвят свои научни тези или идейни проекти, които ще представят пред своите родители и други гости в заключителния ден по проекта.

Ръководител на проекта е Гергана Кръстева, а координатор на дейностите, срещите и логистиката е Цветелина Цветанова, управител на Образователен център „Диалог“.

Проектът е отворен за деца на възраст 5 – 8 клас, но при особено силна мотивация може да посрещне като партньори и по-големи ученици.

Записването на участници ще започне от 1.06.2018 до заемане на местата и ще става на телефони 0888411776, 0889387887, 0887199195 или на страницата по проекта във фейсбук https://www.facebook.com/dialog.zemqta/

Тийнейджърството - предизвикателство за родителите

Психологът Теодора Герганова кани в ОЦ "Диалог" родителите на тийнейджъри на среща - практически семинар,свързан с проблемите, които тази трудна възраст поражда. Ако Вашето дете е станало неузнаваемо, ако е заменило контактната си слънчева усмивка с троснато и сърдито мърморене, ако все по-малко споделя, ако демонстрира нежеланието си да е във Ваша компания или ако самото то има трудности в общуването, често плаче, трудно си намира приятели - то Вашето място е сред нас! Ако чувствате, че родителските ресурси вече се изчерпват, ако самият Вие имате нужда от едно подкрепящо рамо, влезте в ДИАЛОГ с нас! С високата си квалификация и опит в работа с деца и родители, Теодора ще помогне на всеки да извърви своя собствен път на родител, както и да бъде полезен на детето си. Семинарът е с предварително записване. Времетраене: 18.00 - 19.30, на 22.05.2018. Цена 10 лв. Записване на тел. 0888411776. Линк към събитието.

Летни занимания за деца:

 

 1 2018 2 2018 

В начален етап: ·        

- Курс по английски език за начален курс в малки групи дечица. Групите ще се сформират в удобно за родители и деца време.

- Aрт работилнички

- Забавна математика

- Уроци за подпомагане на учебното съдържание по всички учебни предмети I - IV клас

- Подготовка за състезания по всички учебни предмети I - IV клас

- Подготовка за национално външно оценяване – IV клас.

- Подготовка за математически състезания; Групи за творческо писане

В прогимназиален етап: ·        

- Интензивен курс по български език и литература по формата на Националното външно оценяване в 7 клас с г-жа Цветелина Цветанова.

- Интензивен курс по математика по формата на Националното външно оценяване в 7 клас с г-жа Гергана Кръстева.

- Подготовка за олимпиади, национални конкурси и състезания

- Уроци за подпомагане на учебното съдържание V – VII клас

 Гимназиален етап

- Курс за поддържащо ниво на английски език в 8 клас, защото според ЗПУО и Наредба 4 за учебните планове английски език в 8 клас вече НЯМА да се учи като втори чужд. Едва в 9 клас се подновява изчаването му в училище. Ние предлагаме поддържане на езиковото ниво през цялата година.

- Подготовка за TOEFL.

- Подготовка за Кеймбридж сертификат и провеждане на изпит от сертифицирани преподаватели.

- Курс по химия за кандидатстуденти по медицина,стоматология и фармация - решаване на задачи и тестове в 12 клас.

- Курс по химия за кандидатстуденти по медицина,стоматология и фармация - теория и решаване на задачи и тестове за ученици от 11 клас. Курсът се води от г-жа Милка Митева, един от най-добрите учители, готвещи за посочените специалностти.

 - Интензивен курс по български език и литература за Държавните зрелостни изпити в 12 клас с г-жа Цветелина Цветанова.

Детски психолог 

Психологически консултации на деца с емоционални и поведенчески затруднения и на техните родители относно коригиране на неприемливото поведение и възпитанието им

Индивидуална и групова работа с деца

Консултиране на деца в трудна възраст

Подпомагане на родители в общуването с децата им.

 

 


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свържете се с нас!