Различният поглед към лятната ваканция

  

Интервю на Диана Димитрова с Цветелина Цветанова

Русенки възраждат българска бродерия и пъстрите шевици.

Елисавета разкрива очарованието на българската шевица

Един съвременен будител и вдъхновител

Летни занимания за деца:

ruse

ПРОЕКТ „ЗЕМЯТА Е ДОМЪТ НИ“ СТАРТИРА ЗА ДЕЦАТА НА РУСЕ ПРЕЗ ЮЛИ

Сдружение „Диалог 2017“ и Образователен център „Диалог“ стартират проект „Земята е домът ни“, който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух" с подкрепата на Фондация „Еконт“. В продължение на една седмица, в периода от 9 до 13 юли, 40 деца от Русе ще имат възможност да се включат в научни работилнички с екологична насоченост. По-късно те самите ще станат активисти по каузите на проекта.

Идеята е да се привлекат деца от различни възрасти към идеята да живеем разумно на Земята, която е наш дом. За целта са поканени като ментори учени, изследователи, обществени личности, млади хора, които ще покажат как науката може да бъде любопитна, приложна, достъпна и как тя служи, за да бъдат хората полезни на природата.

Съпричастни към идеята са инж. Йордан Йорданов – командир на Българската полярна база в Антарктида, който освен, че ще запознае децата с начина на живот в базата, с енергийните източници и логистиката, с редките видове и с екологичните проблеми, които са видни и на Ледения континент, е подготвил и изненада, чрез която участниците ще може да се пренесат на Антарктида виртуално.

Спелеологът Теодор Кисимов, известен като българина, поставил рекорд за България като достига 2 145 метра в най-дълбоката пещера в света Крубер-Вороня в Абхазия и остава там 12 дни, е вторият ментор, който ще работи с децата. Той ще презентира своите пътешествия към върховете или под земята и ще прикани младежите да се запознаят с екологичните каузи, в които самият той вярва.

Третият ментор е Весела Михова, университетски преподавател, който в свободното си време се посвещава на екологични мисии. Пещерняк, алпинист, тя заедно със семейството си, работи по различни проекти с екологична насоченост, занимава се с компостиране, български биохрани и има опит в работа с младежи.

Описаните дейности се осъществяват с любезното съдействие на РБ „Л. Каравелов“.

След първите три дни, които ще преминат в срещи с посочените ментори, следват работа с учителите от Образователен център „Диалог“. Гергана Кръстева е физик и математик и в нейните ателиета децата ще се запознаят с източници на енергия и ще експериментират или играят с приложни игри, свързани с енергии и физични закони.

С Даниела Станева, обучител по развитие на критическото мислене, децата ще се подготвят върху техники за креативно мислене с цел по-късно да отстояват свои научни тези или изобретения. Най-малките участници ще изработват приложни модели.

Последните два дни по проекта, разделени в отбори, участниците ще работят с Елица Цанкова, студент по биология и екология от Хумболт университет в Берлин, и Нели Маркова, студент по Мениджмънт на качеството и метрология и участник в Клуб по роботика към Русенския университет. Целта на занятията тук са да се играят игри, в които децата ще бъдат поставени в ситуации на екологични катастрофи, и влизайки в роли, ще предлагат концепции за справяне с проблемите в глобален план. В тези игри те ще подготвят свои научни тези или идейни проекти, които ще представят пред своите родители и други гости в заключителния ден по проекта.

Ръководител на проекта е Гергана Кръстева, а координатор на дейностите, срещите и логистиката е Цветелина Цветанова, управител на Образователен център „Диалог“.

Проектът е отворен за деца на възраст 5 – 8 клас, но при особено силна мотивация може да посрещне като партньори и по-големи ученици.

Записването на участници ще започне от 1.06.2018 до заемане на местата и ще става на телефони 0888411776, 0889387887, 0887199195 или на страницата по проекта във фейсбук https://www.facebook.com/dialog.zemqta/

Образователен център „Диалог“ е създаден от екип висококвалифицирани учители в Русе. Управител е Цветелина Цветанова, първият български учител с номинация за Global Teacher Prizе, това е учителският еквивалент на Нобеловата награда, която се присъжда за вдъхновяващи учители, през 2016 г. е с приз Посланик на свободния дух, носител е на редица награди в областта на образованието и културата. Докторант по Общо  и сравнително езикознание. Като учител по български език и литература  Цветелина Цветанова подготвя с изключителни резултати ученици от 5 до 12 клас за изпити, конкурси и национални състезания. Гергана Кръстева е математик и физик с магистърска степен по Управление на образованието. В дългогодишната си практика готви успешно за изпити по математика ученици от различни образователни етапи. С грамота и номинация за Посланик на свободния дух на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Третият съдружник е Даниела Станева, докторант по Методика на обучението по математика в начален етап. От 1995 членува и работи в различни НПО - Фондация „Център Отворено образование”, Българска асоциация по четене, Сдружение „Инициативи за гражданско общество”, Институт Отворено общество. Сертифициран специалист в областта на здравното образование, екологичното образование, умения за работа в екип, решаване на конфликти, знания за Европейския съюз, гражданско образование, застъпничество и провеждане на кампании за човешки права.

През 2017 екипът регистрира и Сдружение с нестопанска цел „Диалог 2017“ и веднага след това печели първия си проект за деца с екологична насоченост „Земята е домът ни“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“.

От създаването на Образователен център „Диалог“ екипът се налага успешно като един от най-силните в областта на образованието в Русе и гарантира стопроцентов прием в училищата след 7 клас, при подготовка за държавни зрелостни изпити след 12 клас и за кандидатстване в различни университети в страната.

През 2017-18 Образователен център „Диалог“ започва подготовка по химия и биология за матури и за специалностите медицина, дентална медицина и фармация. В края на учебната година всички курсисти са приети още на първо желание в медицинските университети в страната. Подготовката в курса е съобразена с отделните изисквания на университетите в София, Плевен и Варна.

Към центъра работи висококвалифициран детски психолог, лятна детска творческа занималня, курс по изобразително изкуство за деца и за кандидатстване в специалностите дизайн, мода, промишлен дизайн. Успешно върви и курсът „Женски занаяти“ на дизайнерката Елисавета Йорданова, чиито авторски схеми за шевици са познати далеч извън пределите на България.

Методиката е това, което отличава „Диалог“ от другите образователни школи. Слоганът  „Всяко дете е ценено“ е резултат от доказана в годините убеденост, че всяко дете е уникална вселена, че няма ученик, който да не може да бъде научен, че любовта и персоналното внимание са основният път към успеха на всекиго. Резултатите не закъсняват и само за три години отзивите на деца и родители, които са споделени във фейсбук групата и страницата на Образователен център „Диалог“, са повече от мотивиращи и водят да огромно търсене на всички услуги, предлагани от екипа на школата.

0893370952, 0888411776, 0887199195 или на място в Общински център за извънкласни дейности.

Информация за курсовете, учителите, начина на плащане може да намерите в сайта timojesh.org, както и във фейсбук.

Свържете се с нас!